Home  |   Foto´s  |   Contact

Damtalent Nick Waterink kampioen van Nederland

Hoogeveen – Een geweldige prestatie werd gedurende de meivakantie – 30 april tot en met 5 mei – geleverd door Nick Waterink, lid van damclub HDC Hoogeveen. Waterink is in zijn eigen woonplaats Zuidwolde Nederlands Kampioen dammen voor pupillen (tot en met dertien jaar) geworden. De dertienjarige werd kampioen met zes overwinningen en hij liet twee remises toe. Jitse Slump uit Landgraaf werd tweede en Thijs Verboon uit Noordeloos legde beslag op de derde plaats.

Door Zainal Palmans

Toen Nick Waterink in de zesde ronde concurrent Jitse Slump op remise hield, had de Zuidwoldiger de NK-titel in eigen hand. Waterink had alleen nog maar twee overwinningen nodig. In de zevende ronde diende Albert Middelkoop een pootje worden gelicht, en dat gebeurde. Waterink had een goed plan bedacht tegen het degelijke spel van Middelkoop. In het middenspel ketende Waterink de centrumstand van de Culemborger en dit leverde replica watches schijfwinst op. Toch kwam er nog een lastig eindspel op het bord. Na vier uur spelen trok Waterink aan het laatste eind en won het eindspel met een kleine truc. Ook Slump won zijn partij middels een bomzet van Marco de Leeuw uit Rijnsburg. Kortom, het verschil tussen Waterink en Slump bleef één punt. Het talent van damclub Hoogeveen moest nog over één horde springen alvorens hij de kampioensbeker in de lucht kon houden. Tegenstander Wouter Wolff uit Groningen kon er een stokje voor steken om de kampioensaspiraties van Waterink  in duigen te laten vallen. Desalniettemin had Wolff geen schijn van kans. Het dertienjarig damtalent profiteerde in optima forma van de onevenwichtige stelling van de Groninger. Hierdoor kon hij door de korte vleugel stormrammen wat uiteindelijk twee punten opleverde. “De spanning zat er in de laatste ronde goed in. Ik wilde winnen van Wouter Wolff, want met verlies of remise was ik afhankelijk van de resultaten van andere deelnemers. Vanzelfsprekend moest dit voorkomen worden”, aldus Nick Waterink. “Ik voelde me die dag in vorm en dat hielp me over de streep."

Het heeft 21 jaar geduurd voor er opnieuw een damtalent van damclub Hoogeveen Nederlands pupillenkampioen werd. De broers Hans en Paul Thio gingen hem voor in 1989 en 1991. Voor Nick Waterink wacht in juli nog het Nederlands Kampioenschap voor aspiranten (tot en met zestien jaar) en in augustus het Europees kampioenschap voor pupillen in Oekraïne.

Organisatorisch was het ook allemaal dik voor elkaar. Zo hadden alle deelnemers het reuze gezellig in Zuidwolde. De live-borden functioneerden ook naar behoren en wierf vele internetbezoekers. Daarnaast werd er op sociaal media gebied enorm veel informatie gedeeld waardoor veel mensen betrokken raakten. Naslagwerk omtrent het NK is te vinden op de website: www.damclubhoogeveen.nl.

Bron: regiohoogeveen.nl

Datum: 7 mei 2012Terug naar vorige pagina