Home  |   Foto´s  |   Contact

‘Dammeester Nico’ opent damschool

HEERHUGOWAARD - Nog onlangs kreeg ‘dammeester Nico’ nog een mooi compliment van een van zijn leerlingen. ‘Sinds ik op damles zit denk ik eerst goed na voordat ik iets doe’. Dergelijke complimenten bewijzen Nico Konijn weer eens dat hij een goede beslissing heeft genomen om in Heerhugowaard een damschool te beginnen. 

Het zal ergens halverwege de jaren zestig zijn geweest toen de damsport een rol in het leven van de jonge Konijn ging spelen. Actief bij voetbalvereniging SVW’27 ontwikkelde zich een tweede passie: dammen. “Ik denk dat ik een jaar of dertien was toen ik op dammen ging. Samen met ome Lou mee naar zijn damvereniging, SNA. Ik was daar aanvankelijk het enige jeugdlid. In die tijd had ik nog lang haar en ik herinner me nog goed dat een wat ouder lid destijds uitriep: ‘Nu hebben wij ook een Tonny Sijbrands’. En terwijl Sijbrands op internationaal niveau damfurore maakte, timmerde Nico Konijn lokaal flink aan de weg met de damsport. Het overbrengen van zijn passie voor het spel met de witte en zwarte schijven bleef niet onopgemerkt. “Ik stond eind jaren negentig op de verenigingsmarkt en toen raakte ik in gesprek met de toenmalige directrice van de Wingerd. Op die basisschool werd een interne damcompetitie gespeeld maar wisten ze niet goed of de regels wel juist werden toegepast. Ik vond dat een mooie ontwikkeling en door het enthousiasme wat ik daar aantrof ben ik de leerlingen gaan lesgeven in de damsport. Vanaf groep vier gaf ik les en de school werd vervolgens twee keer kampioen van Nederland bij het schooldammen. In een van die eerste teams speelde Mike Koopmanschap ook nog mee. Tegenwoordig is Mike een van de beste spelers van SNA, dat uitkomt in de ereklasse van de dambond.”

Tsunami

Doordat er zo veel aan schooldammen werd gedaan plukte SNA daar ook de vruchten van. Veel dammers werden lid van de club en werd het landelijk mede bekend door de grote hoeveelheid jeugdleden. Konijn bleek zelf niet meer dan een aardige dammer maar had ook erg veel plezier in de training en ondersteuning van de aller jongste jeugd. ‘Dammeester Nico’ werd zijn bijnaam. “In de periode 1999 tot en met 2004 won de Wingerd steeds de schooldamwedstrijden. Door een moeder van een andere school die tijdens het schooldamkampioenschap van Heerhugowaard uitriep ‘Zolang jij damles geeft op die school hebben andere scholen geen kans op het kampioenschap’, ben ik eens gaan nadenken over die opmerking. Ze had eigenlijk wel gelijk en ik besloot andere scholen ook de kans te geven damlessen te volgen. De natuurramp met de tsunami in 2005 zette dit proces versneld in werking. Ik vond dat ik ook wat moest doen. Ik was bereid om voor 5.55 euro onder schooltijd tien damlessen te geven aan kinderen op de basisscholen in Heerhugowaard. De opbrengst stelde ik beschikbaar aan het toenmalige gironummer 555. Maar liefst 142 kinderen schreven zich in. Een mooi bedrag voor de actie maar tegelijkertijd was ik verrast door de grote belangstelling onder de jeugd voor de damsport. Dat gaf me een enorme stimulans om door te gaan met het verzorgen van damlessen. Ik besloot daarom om een damschool op te richten. Ik heb me ongeveer een jaar replica watches terug ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en kijk met veel genoegen terug op het eerste jaar. Zo volgen op de Pater Jan Smitschool gedurende twee middagen 31 kinderen uit Heerhugowaard en omgeving al damlessen. Afgelopen week begon ik daarnaast op de Columbus in de Stad van de Zon met een groep. Ik geniet enorm van dat enthousiasme. Ik hoop dat ze dammen leuk vinden en dat ze verder gaan bij SNA.”

Voordelen

Wie denkt dat Konijn rijk wordt van zijn damschool heeft het mis. Kinderen betalen voor tien damlessen en een aansluitend examen niet meer dan €25,-. Om het geld is het de dammeester niet te doen. “Ik ben een enorme liefhebber van de damsport, het is een prachtige sport die aantoonbaar een positief effect op kinderen heeft. Het concentratievermogen neemt toe, kinderen leren een plannetje maken, het oefent het geduld en zo zijn er best veel voordelen om te dammen. Met de damschool geef ik kinderen de kans kennis te nemen van deze denksport. In het land zijn er ook tennisscholen en voetbalscholen. Waarom dan niet op het gebied van dammen?”

Mail voor meer informatie naar nicokonijn@planet.nl of kijk op www.damschoolnicokonijn.nl.Terug naar vorige pagina